Portré//2021. okt. 23

Megannyi lehetőséget nyújt az otthonunk – Borbély Tamással az idén Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának választott Borbély Pincészet vezetőjével beszélgettünk

Megannyi lehetőséget nyújt az otthonunk – Borbély Tamással az idén Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának választott Borbély Pincészet vezetőjével beszélgettünk

A Borbély Családi Pincészet tavaly elnyerte az év borásza díjat, idén őket választották Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának. Borbély Tamással, a pincészet vezetőjével beszélgettünk.

Megannyi lehetőséget nyújt az otthonunk – Borbély Tamással az idén Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának választott Borbély Pincészet vezetőjével beszélgettünk2025-10-03 18:49:00HelloBalaton

„Megannyi lehetőséget nyújt az otthonunk” – Borbély Tamással az idén Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának választott Borbély Pincészet vezetőjével beszélgettünk

Évi 80-100 ezer palackos mennyiség évjárattól függően. Borvidékre jellemző fehér fajták reduktív köntösben, szakmai kihívások és kísérletezések tradicionális módszerekkel. A cél, hogy a fajta és a terroir a stílushoz megfelelően jelenjen meg. – Ilyen egy átlagos év annál a badacsonyi, családi pincészetnél, akik az elmúlt évek alatt elnyerték nem csak az Év Bortermelője, de Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának járó díjat is! Az interjúban lehetőségünk van mélyebb betekintést nyerni a Borbély család mindennapjaiba!

Családi birtok lévén, gyerekkorod óta kikövezett volt a szakmáig vezető utad?

Szüleim 1981-ben, születésem tavaszán ültették el az első saját, fél hektáros ültetvényüket, gyakorlatilag ez volt az én játszóterem, itt nőttem fel. Mindig közel állt hozzám a szőlő-és borkultúra, nyilván azért, mert ebben a légkörben nevelkedtem. Belülről jött az indíttatás és a természet szeretete, semmilyen formában nem volt rajtam külső nyomás, egyszerűen csak láttam, hogy hivatásként tekint családom a szőlőre, és szeretettel művelik azt – Számomra nem is volt kérdés ezek után, hogy az itthon szerzett tapasztalataimat a családi vállalkozás előnyére fordítva bontakoztassam ki.

A gyermekkori álmokon túl, felnőttként van valamilyen munka, amit szívesen űznél?

Sosem gondolkodtam rajta, hogy mi lenne, ha…A sikereknek örülünk, töltődünk belőlük, ha nehézségbe ütközünk, tanulunk belőle, de utólag sem gondolom, hogy bármi hiba lenne a képletben.



A személyesség, az egyéni hang elkerülhetetlen velejárója egy borászatnak, hogyan jellemeznéd, mi a Te kezeidnek a lenyomata?

Az egész birtok kommunikációja a személyes történetünk, ami már hangsúlyozza azt, hogy a teljes család nem csak ebből, hanem ezért él. A fogyasztókkal való kapcsolattartásban szintén a család veszi ki a részét. Ez nincsen másképp a borkészítésnél sem, édesapámmal közösen határozzuk meg a munkafolyamatokat – a stílust, a célt, az iskolát. A pincében sosem zajlik úgy a munka, hogy egyikőnk ne lenne ott. Fontosnak tartjuk, hogy az adott területtel és fajtával, minden évjáratban azonos stílus és kézjegy megjelenjen, annak ellenére, hogy 21 hektár már bőven nem a „kézműves” méret. Épp ezért, szükségünk van tudatos technológiára, viszont mindenképp fontosnak tartjuk, hogy jelen legyünk a metszéstől a lombhullatásig minden egyes folyamatnál a szőlőben és a pincében egyaránt.

Melyik az a bor a szortimentetekből amelyik hozzád a legközelebb áll?

Számomra az Olaszrizling a legfontosabb a fajták között, azon túl, hogy egy Kéknyelű vagy egy Rózsakő mellett nem tudunk elmenni szó nélkül.Az Olaszrizling sokszínűsége és lehetőségei, amik minket magukkal ragadnak már a kezdetektől. Nálunk a 2007-es évjárattól indult el a területválogatás, nemcsak egy bázis bor, egy mindennapok bora készül belőle minden évben. A Bács- hegyről, 50 éves tőkék terméséből, 1 hektáros területről, klasszikusan nagyhordós erjesztéssel és egy hosszú palackos érleléssel kerül ki a piacra a Bács hegy Olaszrizling, a személyes kedvencem. A Kéknyelű szerintem többre hivatott, hogy egyszerű reduktív bort készítsünk belőle, jobban kell rá koncentráljunk, hogy valóban egyedi terroir borokat tudjunk belőle készíteni. – Mindennapok boraira nagy szükség van, csupán nem a helyi, történelmi fajtákból. Hosszútávú értéket pedig csak az egyedi hanggal lehet megteremteni itthon és külföldön egyaránt.

Mit gondolsz, mi vezetett a tavalyi Év Bortermelője díj elnyeréséhez a több éves jelöltség után?

Nagy megtiszteltetés, hogy a Badacsonyi borvidékről elsőként érdemelhettem ki ezt a díjat, egy fontos elismerés ez az ágazattól és azt gondolom, hogy már a jelöltség önmagában is az. Annak a jele, hogy az út melyen az elmúlt 40 évben elindult a család, az jó irányba tart és van becsülete az alázatos munkának. Mert hiszem, és tudom, hogy a díj nem tisztán az én érdemem – hiszen a szülők által megalapozott családi márkának köszönhető, hogy egyáltalán én itt tevékenykedhetem, és az elejétől fogva közösen megyünk előre. A borvidéket a borainkon keresztül visszük közelebb a fogyasztóhoz, a csapatmunkánk gyümölcse ez a díj.

Mivel jár ez a kitüntetés?

Felelősséggel mindenképp! Valamint még több odafigyeléssel és bizonyítással, hogy megmutassuk kicsit talán magunknak is, hogy méltón viselhetjük ezt a címet. Töretlenül oda kell figyelnünk a munkára épp ugyanúgy, mint eddig, annak érdekében, hogy a legjobb irányba vihessük nem csak a borainkat, de a borvidéket is. Fent van a mérce, és ezt a szintet minden évben stabilan meg kell tudnunk ugrani. A díj nem csak elismerés, de motiváció is nekünk.


Magyarország legszebb szőlőbirtoka vagytok, középbirtok kategóriában – nyilván minden borászat arra törekszik, hogy a legjobbat hozhassa ki a területéből mint a borászat szempontjából, mint esztétikailag. Mi az, ami miatt a Ti birtokotok mégis kiemelkedően szép?

Azt gondolom, hogy ez nem tisztán szakmai díj, hanem egy annál sokkal komplexebb elismerés. Itt hangsúlyt kaptak az ültetvények, a birtokközpont lehetőségei, a szolgáltatások sokszínűsége és a családias hangulat is. Természetesen első sorban a birtokszerkezet külső megjelenése volt a legfontosabb szempont, mi mégis a komplexitásra törekszünk továbbra is, hogy minden a legszebb és közben a valódi arcát mutassa.

A nyári szezonon túl hogyan működik a birtok?

A birtokközpont egész évben nyitva áll, ahol kóstolásra és szálláslehetőségre egyaránt lehetőséget nyújtunk. A kóstoló a nagyobb keresztmetszet, mert maximum 60 fő jelenlétével tudunk vendégeket fogadni télen-nyáron, ezért célszerű az előzetes egyeztetés! Emellett, mint vinotéka, minden egyes nap hatalmas szeretettel várjuk a vendégeket. Illetve borklub, céges borvacsorák meghívását is igyekszünk minél nagyobb számban abszolválni. A nyári szezonon kívül eső időszak lüktetése, természetesen mint mindenhol, gyengébb. Viszont fontos hangsúlyozni, hogy Badacsonynak 4 arca van, és minden évszakban érdemes ellátogatni hozzánk.

Hova tovább, mit sorolnál a hosszútávú célok közé?

A feldolgozó technológia különböző elemei fejlődtek az elmúlt években, de mindig van hova tovább, komplexebb, minél gördülékenyebb munka kivitelezése érdekében pedig egy következő feldolgozó létesítmény megépítése az álom projekt azon túl, hogy a pezsgők világával is régóta szemezünk. Utóbbinál csak a magabiztos technológiai körülmények hiányoznak. A szálláshely bővítése és fejlesztése is tervezett folyamat, ha olyan ütemben fejlődik a birtok ahogyan eddig, két éven belül ezek az álmok is valóssággá válhatnak.

Mi a legtöbb, amit Te át tudsz adni a következő generációnak?

A legfontosabb, amit próbálunk átadni, az a természetközeliség, a természet szeretete és tisztelete. Azt látom, hogy ez a rajongás és vonzalom abszolút ragadós. A szikra a következő generációban már izzik, de a kisfiunkon fog múlni, hogy mennyire ivódik bele ez a légkör. Ahogyan nálam sem volt kényszer, magam sem szeretnék erőltetni semmit. Akkor tud ez belülről fakadóan a jóra törekvés lenni, ha ő választja magának az utat.

Borbély családi Pincészet
Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.

Szerző: Hatos Fanni
Fotók: Borbély Családi Pincészet

2021. október

 

 

Egy álomból valósítottuk meg a saját pezsgőinket – Interjú Laposa Zsófival
/Badacsonytomaj/2020.07.12.

A Hello Balaton új rovatot indít, ahol a Balatonhoz kötődő, inspiráló emberekkel készítünk személyesebb hangvételű interjút. Első alkalommal a Laposa Birtok borászával, marketing vezetőjével, Laposa Zsófival beszélgettünk.

Tovább