Ősszel is Balaton – sétáló borkóstoló és mesterkurzus | Balatonalmádi | 2022 november 5.
25 balatoni pincészet borait kóstolhatjuk, közben beszélgethetünk a borászokkal és szakmai előadásokat is meghallgathatunk a Bor és Piac Ősszel is Balaton sétáló borkóstolóján Balatonalmádiban, november 5-én.

fotó: dreamstime.com
A projekt átfogó célja a borkultúra, valamint a fenntartható borászat népszerűsítése a Balatoni Borrégióban. A sétáló bórkóstolón és konferencián a szezonon kívüli időpontban találkozhatnak a borkedvelők és bortermelők, valamint a szakma hazai és nemzetközi képviselői. A sétáló borkóstolón mintegy 25 kiállító borászat kínálatával ismerkedhetnek meg a vendégek, a termelők személyesen lesznek jelen a rendezvényen.
Az eseményen bemutatásra kerülnek a hungarikum szőlőfajták – Olaszrizling, Kéknyelű, Furmint, Szürkebarát – valamint a klímaváltozás hatására megjelenő új fajták is. A mesterkurzusokon téma lesz a borturizmus, továbbá a fenntarthatósággal, a rezisztens szőlőfajtákkal, és a biogazdálkodással is foglalkoznak majd.
A szakmai kurzusok témái
A borturizmus fellendülése
Előadó: Csemez Attila, Dékány Tibor, Szakács László, ügyvezető Bor és Piac magazin / Petrányi István, Petrányi Pince
Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka és a díj jelentette marketingelőnyök
Bor és egészség
Előadó: Dr. Sólyom- Leskó Annamária, adjunktus MATE SZBI
Egészséges Borfogyasztás, bort mértékkel: mértéktartó borfogyasztás- egészséges életmód, új trendek. Környezeti fenntarthatóság, nemzetközi és hazai (balatoni) jó gyakorlatok bemutatása. Natúrborok, narancsborok.
Bioszőlészet, bioborászat
Előadó: Dr. Bisztray György Dénes, professor emeritus MATE SZBI
A helyi fajták (Olaszrizling, Furmint, Szürkebarát, Kéknyelű) mellett a rezisztens fajták és a klímaváltozás miatt új fajták megjelenése.
Válaszlehetőségek a klímaváltozásra a borász szemével
Előadó: Dr. Pásti György, Bor és Piac magazin
Klímaváltozás hatásai hogyan befolyásolják a fajtaválasztást, az élesztőhasználatot. Hogyan állítják be a must induló cukortartalmát, hogy alacsonyabb legyen az alkoholfok. A nagy cukorgyűjtő fajták használatának újragondolása, pl. Szürkebarát.
Horvátország: A Grasevina szőlő- és borágazati és gazdasági szerepe
Előadó: Saša Špiranec, borszakíró
Mi a Grasevina nemzetközi sikerének titka? Hol van a helye a „polcon” (ár/érték arány) és a gasztronómiában? Mi a hasonlóság / különbség az Olaszrizlinggel összehasonlítva?
Borgasztronómia
Előadó: Dr. Mészáros Gabriella
Borkultúra és gasztronómia, a hely borokra és hagyományos ételekre alapozva. Vendéglátás a Balaton körül. Nemzetközi jó gyakorlatok.
Kiállító Borászatok
5 Ház Borbirtok Somló x Androsics Birtok x Barcza Pincészet x Bezerics Szőlőbirtok x Dobosi Birtok x Dóka Éva Pincészete x Dörgicsélő x Feind és Feind Pincészet Kft x Fodorvin Családi Pincészet x Garamvári Szőlőbirtok x Istvándy Pincészet-Badacsony x Káli Balázs x Kolonics Károly x Laposa Badacsony x Lázár Pince x Mórocz Pincészet x Nagy & Nagy Borászat x Nivegy-Völgyi Borgazdaság Kft. x Nyári Pince x Palóznaki Péter Pincéje x Petrányi Pince x Rádpuszta Szőlőbirtok x Tagyon 730 Bormanufaktúra Szőlőbirtok x Taverna Borászat x Tornai Pincészet x Villa Gyetvai Borászat
Időpont
2022 november 5., SZOMBAT 15:00-21:00, mesterkurzusok: 15:30-17:30.
Helyszín
Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.
Jegyek
ELŐVÉTEL: Sétáló kóstoló: 4.990 Ft, Sétáló kóstoló + mesterkurzus: 8.800 Ft.
A jegyek limitált számban kaphatóak.
A projekt megvalósulását a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja.