Hírek//2022. dec. 14

Hungarikum lett a közel 200 éves füredi Anna-bál

Hungarikum lett a közel 200 éves füredi Anna-bál

Bekerült a Hungarikumok közé a közel 200 éves múltra visszatekintő Anna-bál, erről a Hungarikum Bizottság döntött legutóbbi ülésén. A hungarikum gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.

Hungarikum lett a közel 200 éves füredi Anna-bál2024-05-17 08:07:00HelloBalaton

Bekerült a Hungarikumok közé a közel 200 éves múltra visszatekintő Anna-bál, erről a Hungarikum Bizottság döntött legutóbbi ülésén. A hungarikum gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. Az Anna-bál lett a 85. Hungarikum Magyarországon.

Fotó: annabal.hu – redphoto

Az első Anna-bált 1825. július 26-ánrendezte meg Balatonfüreden a Horváth-házban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János leányának, Anna-Krisztinának a tiszteletére.
A település centrumában álló, copf-stílusú épület, melyet 1798-ban építtetett a Szentgyörgyi Horváth család, nemcsak az akkori társasági élet központja volt, hanem egyfajta szellemi alkotóműhely is, ahol a század elején kibontakozó reformkor nagyjai időről időre összegyűltek, így gyakran vendégeskedett itt Kossuth Lajos, Széchenyi István és Wesselényi Miklós is.




Az első bált követően a minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai nyaranként találkoztak. Sokszor és szívesen látott vendég volt Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály.

Az első világháború után megváltozott a fürdőélet jellege, így az Anna-bálok is veszítettek eredeti jelentőségükből, és a két világháború között is csak csendesen élt a hagyomány. A II. világháború után hivatalosan 1954. július 31-én rendezték meg újból az Anna-bált a Balaton étteremben, majd 1957-től a felújított egykori Kúrszalon, a későbbi SZOT Szanatórium (ma Anna Grand Hotel) színházterme adott otthont a bálnak. Az ebben az időben felelevenített hagyomány szerint, azóta is Eris aranyalmájával jutalmazzák a bál királynőjét, a két udvarhölgy pedig herendi vázát kap ajándékba.

Jövőre a 198. Anna-bált rendezik meg Balatonfüreden, amelyre 2023. július 29-én kerül sor.


Forrás: balatonfured.hu, annabal.hu

GROW After sétálókóstoló Európa legjobb olaszrizligjeivel | Balatonfüred | 2024 május 31.
/Balatonfüred/borkóstoló

2024. május 31-én 15.00 és 20.00 között kerül megrendezésre Balatonfüreden a GROW After - Európa legjobb olaszrizlingjeinek sétakóstolója. Az eseményen több, mint 50 magyar, horvát, szlovák, és szerb pincészet közel 150-féle borából kóstolhatnak a látogatók.

Tovább