Programok/HelloBalaton/2021. dec. 28 - 30.

Gasztrohegy Badacsony – Irodalmi Ízek | Badacsony | 2021. december 28-30.

Gasztrohegy Badacsony – Irodalmi Ízek | Badacsony | 2021. december 28-30.

A két Ünnep között is érdemes ellátogatni Badacsonyba, hiszen különleges irodalmi fogásokkal készülnek a helyi vendéglátók december 28-30 között. A Gasztrohegy Badacsony sorozatban 10 vendéglátóhely vár tematikus gasztro fogásokkal és Badacsony egy olyan arcával, ami csak ilyenkor, a nyugodtabb időszakban mutatja meg magát. 

Több helyszínenBadacsonytomaj, Park utca 26.2021-12-282021-12-30

Gasztrohegy Badacsony – Irodalmi Ízek | Badacsony | 2021. december 28-30.

A két Ünnep között is érdemes ellátogatni Badacsonyba, hiszen különleges irodalmi fogásokkal készülnek a helyi vendéglátók december 28-30 között. A Gasztrohegy Badacsony sorozatban 10 vendéglátóhely vár tematikus gasztro fogásokkal és Badacsony egy olyan arcával, ami csak ilyenkor, a nyugodtabb időszakban mutatja meg magát. 

Hogy működik?
• Tervezd meg te a gasztrotúrádat és járd be a hegyet!
• Keresd a Gasztrohegy buszokat (egy út 1000 Ft)
• Kóstolj több helyen: a Gasztrohegy fogások kóstoló adagok, hogy mindig legyen miért tovább indulni!
• Belépő nincs, mindenhol a saját fogyasztásodért fizetsz!
• Ha sokan vagytok, érdemes előre foglalni.


Az év végi ünnepi Gasztrohegyen irodalmi izgalmak kerülnek a tányérokra Krúdy Gyulától Harry Potterig és tovább… Mutatjuk mivel készülnek a résztvevő vendéglátóhelyek!

A Laposa teraszon a magyar népmesék kerülnek fókuszba: lesz piros malac, és „szóló szőlő, mosolygós alma, csengő barack”.
A Hableányban Jókai bablevesét idézik meg. És hogy mi köze van Jókainak a bableveshez? Erre több válasz is van, az egyik szerint Jókait felesége utánozhatatlan bablevesével vette le a lábáról az írót.
A Tilia Borvendéglő Mikszáth palóclevesével készül. A levesnek nem sok köze van a palócokhoz, valójában GundelJános készítette Mikszáth részére. Ezen kívül Ráncponty készül Krúdy kedvére.


A Tölgyes Kúria a mesék világából merített ihletet: a kedvenc mesehőseink zsákmányai kerülnek a tányérra. Vuk prédája, Tás rozé kacsamellként, a nagy ho-ho-ho-horgász jóvoltából pedig egy fogas készül majd.
A Bonvino Petőfi kedvenceit főzi meg
a Minek nevezzelek? jeligével. A nagymamák konyhájából ismerős köményes rántott levest tálalják kukoricagombóccal, második fogásként pedig pecsenyehúst és túrós csuszát kínálnak.


150 éve nem tálalt fogással készül a Kisfaludy-ház a Gasztrohegyre! Korabeli dokumentumok szerint akkoriban az egytálételek voltak népszerűek. A zöldségekkel főtt marhát, meleg mártásokkal tálalták főfogásnak. Kisfaludy Sándor is többek között ezzel a fogással lepte meg vendégeit. A Kisfaludy-ház Vendéglő az eredeti receptet csicsókával, mangolddal, angol zellerrel gazdagították, melynek frissességét és savasságát a szőlőolaj és mézes a szőlőecet adja.


Harry Potter könyvek ihlette fogásokkal készül a Vánkos Badacsonyörsön! Lesz vajsör eredeti XVI. századi recept alapján a Tudorok idejéből, marhahúsos cottage pie, vegetáriánusoknak tökös pite és aki igazán bevállalós az a töklevet is kipróbálhatja, amit vodkával ajánlanak.

 

Egy álomból valósítottuk meg a saját pezsgőinket – Interjú Laposa Zsófival
/Badacsonytomaj/2020.07.12.

A Hello Balaton új rovatot indít, ahol a Balatonhoz kötődő, inspiráló emberekkel készítünk személyesebb hangvételű interjút. Első alkalommal a Laposa Birtok borászával, marketing vezetőjével, Laposa Zsófival beszélgettünk.

Tovább