Portré//2020. júl. 26

Veszprém Arany Embere: Muraközy Péter a.k.a Murak

Veszprém Arany Embere: Muraközy Péter a.k.a Murak

Muraközy Péternek, vagy ahogy mindenki ismeri Muraknak Veszprém és a balatoni régió zenei életében évtizedek óta tartó zenei szervezői múltja van. Ő szervezi a Presszókert koncertsorozatot és az Utcazene fesztivált Veszprémben, alapító szervezője a Balaton Sound, Strand Fesztivál, és a B My Lake fesztiváloknak, illetve a Mol Nagyon Balaton rendezvénysorozatnak. A kialakult helyzetről és terveiről beszélgettünk vele.

Veszprém Arany Embere: Muraközy Péter a.k.a Murak2024-05-18 21:46:00HelloBalaton

Veszprém és a Balaton Régió 2023-ban Európa Kulturális Fővárosaként mutatkozik be a nagyvilág előtt. A projektcsapat egyik tagjával, a Veszprém zenei és klubéletét évtizedek óta formáló és szervező Muraközy Péterrel, vagy ahogy mindenki ismeri, Murakkal az EKF 2023 irodájában találkoztunk egy beszélgetés erejéig, ahol megkérdeztük mindenről, amivel foglalatoskodik: a jelenleg futó Presszókert projektről, az Utcazene fesztiválról, a Nagyon Balaton rendezvényeiről és természetesen az Európai Kulturális Fővárosa témáját is érintettük.


Egy jelenleg futó projekt, a Presszókert az új koncerthelyszín a veszprémi várban. Hogy működik ez?

A tavasszal elmaradt koncertek pótlása végett, illetve kevés fellépési lehetőségük volt a zenekaroknak, ezért is csináltunk egy színpadot a várban, hogy vendégül láthassuk a bandákat, akik minden koncertszezonban rendre fellépnek Veszprémben. Ezek a koncertek augusztus 15-ig kerülnek megrendezésre,a jelenlegi kormányrendeletet figyelembe véve 500 főig válthatóak jegyek. A Brains, az Anna and the Barbies a Hollywoodoo-val, a Follow The Flow a Wellhello-val, a Margaret Island, a Depresszió, a  Punnany Massif, az Irie Maffia és a Paddy and the Rats is koncertet adnak. A Vad Fruttik két koncertje is telt házzal megy. Amúgy ha valaki azt várta, hogy azért, mert szabadtéren van és mert sokáig nem voltak rendezvények, majd dübörögni fog az új helyszín, ez nem egészen így van. Nagyjából ugyanolyan számokat produkálnak a zenekarok, mint amit hoznának amúgy máskor is az erősorrend szerint.



Gyakorlatilag minden megváltozott a rendezvény- és a fesztiválszervezés világában, hogy élitek meg a jelent, illetve ötleteltek-e, alakulnak-e már új dolgok a helyzetre való tekintettel?

Egyenlőre folyton az új hírekhez alkalmazkodunk, napi vagy heti szinten tüzet oltunk, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy újratervezünk. Jelenleg például még nem tudjuk biztosan, hogy mi lesz a Strand Fesztivállal, az őszre halasztott kompkoncertjeinkkel és a többi rendezvénnyel. Új dolgok még nem igazán vannak, ahhoz szerintem el kellene fogadni, hogy ami eddig volt, az nem mehet tovább, de ez még nem történt meg. Hogy később lesznek-e más formátumok? A világtrend már az, azt látjuk, de én még egyenlőre azt gondolom, hogy idővel visszamehetünk az utcákra és a termekbe, de ha kiderül, hogy hosszútávon nem, akkor biztos kell majd egy B terv. De ez most még nincs meg.

“Visszamegyünk az utcákra” nem véletlenül fogalmaztál így… Az Utcazene fesztivál időpontja közeledik, kiket vártok a fesztiválra idén?

Már eleve át kellett szerveznünk a fesztivált, a július végi időpontról augusztus végére. Az első változatban még lettek volna tengerentúli fellépők, jelenlegi állás szerint, ha megrendezésre kerülhet a fesztivál, akkor csak európai fellépőkkel lehetséges. Személy szerint nagyon szeretem az izraeli bandákat, a dél-ameriakat vagy akár az ausztrálokat, kifejezetten a színessége miatt különleges ez az esemény. Ezt idén el kell engedni. De ha csak magyar – vagy csak francia, csak olasz, tehát csak egy nemzet – fellépői lehetnek jelen, annak nem fogok örülni, de a városvezetés részéről is van egyfajta elvárás felénk, igény, hogy legyen fesztivál, mert kellene az embereknek, jót tenne – van egy ilyen olvasata, lehet, hogy ez lesz a vége. Amúgy meg el kell, hogy maradjon, próbáljuk úgy felfogni, mintha négy napon keresztül esne az eső, hiszen ezt a fesztivált a kicsi színpadjaival esőben nem igazán lehet lebonyolítani.

Mi motivál a mindennapi munkádban leginkább?

Mióta ezen a területen dolgozom, azóta várok egy ilyen lehetőségre, mint az Európa Kulturális Fővárosa projekt. Ez egy nagy csapatmunka, rengeteg szervezés, egy egész régiót érint, számomra most azon van a fókusz, hogy ez sikeres legyen. 2023 még odébb van, de nyilván vannak felvezető rendezvények, vannak infrastrukturális és más fajta projektek, amiket elő kell készítenünk. Operatív igazgatóként működöm közre, nyilván rendezvényeket is szervezek majd a jövőben, de jobban motivál sokszor az, hogy olyan dolgokat hozzunk létre, ami urbanisztikai szempontból is fontos, ami itt marad, ami hosszútávú jelentőséggel bír, ami szellemiségében hozzáad a városhoz.

Igazi veszprémi lokálpatrióta hírében állsz, itt születtél, mindig is itt éltél és a gyerekeid is várhatóan itt élik le életüket?

Ezt tulajdonképpen senki sem tudja, de nem is tagadom, hogy teljesen véletlenül nem itt születtem, de csak mert akkora volt a hó, hogy anyukám nem tudott időben hazajönni. Az tény, hogy a személyimben születési helynél Kecskemét szerepel – sajnos. Rövid ideig éltem Pesten, amíg muszáj volt, de nem jött be. Amúgy a gyerekeim kapcsán azt látom, hogy a legkisebb, aki most 8 éves, pont úgy használja a várost, ahogy kéne. Ő egy Kis Polgárként él a városban, használja a kávézókat, az éttermeket, ő már egy más világba született bele. Régebben nem hordták a gyerekeket így el, mi gyerekként inkább otthon tettünk-vettünk. A többiek nagyok már, de szerintem a 18 éves lányom nem fog itt maradni, a 25 éves fiam érdeklődőbb az iránt, ami itt történik. Majd meglátjuk!

A Balatonhoz hogy kötődsz?

A Balatont imádom, de sokkal inkább használom ősszel vagy ősztől tavaszig, nyáron kevésbé. Mint legtöbb veszprémi, leginkább Almádihoz kapcsolódom, talán gyerekkoromból jön ez. De nyilván, hogy ha Balaton, akkor az nekem Zamárdi is, mert a szigetes rendezvényeink jelentős részének Zamárdi ad otthont, gondolok itt a Balaton Sound, a B My Lake és a Strand Fesztiválra. A Nagyon Balaton rendezvénysorozaton belül viszonylag sok rendezvényt viszünk Balatonfüredre is, a Füred Gasztro-t, a Könyv Bor Jazz-t, illetve a Borhétre is mi visszük a zenekarokat. A kompkoncerteknek pedig szó szerint a Balaton biztosít a helyszínt. Ha ezeket a rendezvényeket nézzük, az én dolgom az, hogy milyen zenekarok lépnek ott színpadra, egy másik kollégám a nemzetközi fellépőkért, míg én a magyarokért felelek. Tehát a Balatonnál nyáron inkább dolgozom.

Nagyon köszönjük ezt a nem kis munkát, amit a fesztiválokért és a környékért végzel. Azt kívánjuk, hogy a jövőben úgy tehesd a dolgod, ahogy szeretnéd, mert akkor mi, akik itt élünk vagy rendszeresen ide látogatunk a Balatonhoz is jól fogjuk érezni magunkat a fesztiválokon, a koncerteken és egyéb általatok szervezett rendezvényeken.

Veszprém, 2020 július

Szerző: Tardi Hajnalka
Fotók: Halmy Fanni

Sikeres EKF év után 2024-ben is folytatódik a kulturális pezsgés Veszprémben
/Veszprém/2024.01.22.

Egy évvel ezelőtt különleges, nagyszabású Nyitóünneppel kezdődött meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Veszprém belvárosában. Az EKF évében 116 város és település összefogva mutatta be a Bakony-Balaton régió kulturális kincseit, értékeit. Bár az Európa Kulturális Fővárosa év végetért, a szervezők célja a kulturális örökség továbbvitele Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban 2024-ben is.

Tovább