Gasztro//2020. jún. 25

Bővült a fövenyesi Kalóz StrandBisztro kínálata

Bővült a fövenyesi Kalóz StrandBisztro kínálata

A fövenyesi Kalóz Strandbisztró a balatoni gasztroforradalom egyik úttörőjeként és az első, 2015-ös Strandétel verseny győzteseként lett országszerte ismert. Nagy-Golyán Niki és Nagy Attila tulajdonosok az évek bisztróvá és élményközponttá alakították a helyet, ahol jógával kezdődnek a szombat reggelek, családi programokkal telnek a hétvégi délutánok, az estéket pedig színvonalas italkóstolók teszik felejthetetlenné.

Bővült a fövenyesi Kalóz StrandBisztro kínálata2025-11-04 21:16:00HelloBalaton

A fövenyesi Kalóz Strandbisztró a balatoni gasztroforradalom egyik úttörőjeként és az első, 2015-ös Strandétel verseny győzteseként lett országszerte ismert. Nagy-Golyán Niki és Nagy Attila tulajdonosok az évek alatt bisztróvá és élményközponttá alakították a helyet, ahol jógával kezdődnek a szombat reggelek, családi programokkal telnek a hétvégi délutánok, az estéket pedig színvonalas italkóstolók teszik felejthetetlenné.

A fövenyesi az északi part egyik legeldugottabb strandja, ahol biztosan találunk szabad helyet hétvégén is az árnyas fák alatt, ha időben érkezünk. A partszakasz fő vonzereje azonban nem ez, hanem a Kalóz Strandbisztró, ahol a könnyű levesektől a hazai alapanyagokra hangolt Buddha-tálakon át a kiadósabb fogásokig nagyon sokféle egészséges, és főleg helyi alapanyagokból készült fogást találunk.



Lehetetlen eltéveszteni a helyet: türkiz-fehér bútorok, fehérre festett, raklapokból készült kanapé színes párnákkal, hatalmas fatáblára írt menü, csábító illatok és mosolygó vendégek. Éppen egy saláta készül a látványkonyhában, amikor megérkezünk. Szemügyre vesszük a naponta változó kínálatot, és szinte el sem hisszük, de itt az összes barátunk jól tudna lakni, a vegánoktól az ételallergiásokon át a húsimádókig.

A Harcsa&Krumpli nevű fogást – ami egy balatoni hozzávalókra komponált fish&chips – a mai napig a tó legmenőbb újhullámos ételei között tartják számon a balatoni gasztronómia rajongói, gyakorlatilag nem lehet levenni az étlapról. Népszerűek a kézműves burgerek, a levesek mellett a hideg túrógombóc is az egyik nagy kedvenc lesz, ha végre beköszöntenek az igazán meleg napok.

Újdonságnak számítanak a Buddha-tálak, amelyekbe csicseriborsó helyett a Dunántúlon hagyományosnak számító hajdina kerül, és szintén az idén került a menübe a reggelik sztárja, a mogyoróvajas banános kenyér és az okonomiyaki, ami egy japán, tojásos, káposztás étel, valahol a palacsinta és a pizza között. Nyáron minden nap bőséges reggelit, a hétköznapokon pedig egy levesből és egy főételből álló családbarát heti menüt is kérhetünk.


A Kalóz már sokkal több, mint egy strandbisztró, a család minden tagjának kínál programokat. Szombat reggelenként jógaórákhoz csatlakozhatunk a vízparton, a gyerekek a kreatív kuckóban alkothatnak, a fáradt izmokat masszőr veszi kezelésbe, este pedig megismerkedhetünk a környék borászatok legjobb tételeivel. Minden hétvégén egy-egy pincészet kerül a középpontba, találkozhatunk a borásszal, a látványkonyhában pedig a borokhoz illő ételek készülnek.


(Nagy-Golyán Niki és Nagy Attila tulajdonosok, gyermekeikkel)

Nemrég megkezdődött a Kalóz épületének téliesítése, így a hidegebb időben sem kell majd lemondanunk a bisztró fogásairól és programjairól. Már alig várjuk, hogy egy pohár testesebb borral a kézben nézzük innen az őszi és a téli Balatont.

Kalóz Strandbisztró

Balatonudvari, Strand utca 1. Balatonudvar
Nyitva: hétfő-csütörtök: 8.30-20:00, péntek-vasárnap: 8.30-22:00

Szerző: Chilembu Krisztina
Fotók: Heim Alexandra