Gasztro//2020. jún. 18

Szó Ami Szó – A Balaton egyik legjobb péksége már étteremként is üzemel

Szó Ami Szó – A Balaton egyik legjobb péksége már étteremként is üzemel

Szó Gellért cukrász és Szó Dániel pék balatonkenesei G&D kézműves pékségéről és cukrászdájáról már itt írtunk korábban, most azonban újra ellátogattunk hozzájuk, mivel nemcsak új helyen, de igazán izgalmas tervekkel vágnak bele 2020 nyári szezonjába

Szó Ami Szó – A Balaton egyik legjobb péksége már étteremként is üzemel2024-05-04 08:03:00HelloBalaton

Szó Ami Szó – A Balaton egyik legjobb péksége már étteremként is üzemel

Ez a mesébe illő történet napjainkban, egy Balaton-parti kisvárosban, Balatonkenesén játszódik, ahol a külföldön is szerencsét próbált fiú testvérpár főhősök folyton új kihívásokkal néznek szembe, de mindig tettre készen ott áll mögöttük édesanyjuk, ráadásul két jóbarát is bekapcsolódik, hogy a sikertörténet biztosan folytatódjon.

Szó Gellért cukrász és Szó Dániel pék G&D kézműves pékségéről és cukrászdájáról már itt írtunk korábban, most azonban újra ellátogattunk hozzájuk, mivel nemcsak új helyen, de igazán izgalmas tervekkel vágnak bele 2020 nyári szezonjába. Gellért mesélt ezekről, szemében azzal a különleges csillogással, amit a cukrászati alkotásaiban megfigyelhető különleges ízkavalkádjában tapasztalhatunk, amikor süteményeit, fagylaltjait kóstoljuk. Ráadásul bemutatta csapatuk egyik új tagját is, Cetner Attila séfet, aki az ország keleti felén már bizonyított, kreatív ételeivel szerzett hírnevet. Új csapattag még Molnár László sommelier barátjuk is, aki finom borokkal járul hozzá a gasztronómiai élmények harmóniájához.



Melegkonyha

Az új helyszínre nagy szükség volt, az egy évvel ezelőtti nyári szezonra megnyílt kis üzlethelyiségét tulajdonképpen az első két hétben kinőtték. A régivel szemben található az új, virágos, családias, nagyon hangulatos kerthelység és a két épület, ami lehetővé tette, hogy a pékség-cukrászda melletti kis házban egy melegételeket kínáló konyhát is kialakítsanak. Itt készülnek a finom reggelik, mint például a mangalica debreceni, és a különleges szószokkal helyben fogyasztható, házi készítésű tészták, ami frissen csomagolva elvitelre is megvásárolható lesz, ha esetleg otthonunkban is ilyent ennénk inkább a száraztészták helyett. Ebédre a piacon éppen kapható idényzöldségekből főzelékek és a magyar konyha finomságai is itt főnek, valamint a különleges alapanyagokkal, fűszerekkel készült ételeket is itt álmodja meg a séf az esti borvacsorák vendégei számára.

Borvacsorák, borbár

Június elejétől már gazdag kínálattal várják a vendégeket, akiknek bizonyára nehéz a választás a szebbnél szebb sütemények bő kínálatából, a fagylaltoskocsiból mért választék is szélesebb a tavalyihoz képest, illetve háromféle helyben sütött bagettel is kiegészül a salgótarjáni üzemekből érkező kovászos termékek listája.

A hivatalos megnyitót követően azonban a borvacsorák veszik át a főszerepet a nyári esték folyamán, ahol különleges ételekkel és a hozzávalókhoz igazodó borkínálattal várják majd a vendégeket. A Magyarországon elérhető legkiválóbb alapanyagokat építik be a kínálatba, de ha a menüsor megkívánja, akár a horvát tengerpartról hozzák majd frissen a kagylót és a többi hozzávalót. A fantasztikus ételek mellé kiváló borokat kóstolhatnak a vendégek, akiknek Molnár László sommelier válogat a Balaton környéki és egyéb hazai és külföldi borászatok legjobbjai közül. Mindemellett a kertben kiállításoknak is helyet biztosítanak majd, a sorban az első egy szobrászati kiállítás lesz, hogy ne csak a testet, hanem a lelket is táplálják. A már bejáratott régi kis pékség pedig vinotékává és borbárrá alakul át Borról Szól néven, ahol a korábban már említett borszakértő válogatja és kínálja a világ legízletesebb borait.

A titok nyitja?

Az Olaszországban oly kedvelt mintát követve a család saját termesztésű alapanyagokkal szeret leginkább dolgozni, saját eper, málna, füge már rendelkezésre áll, sőt, Kenese határában már nevelgetik, locsolják a San Marzano paradicsomokat, a nyári menük egyik fő alapanyagát. Ahogy Katalin, az édesanya fogalmazott: a Szó család molekuláris szinten benne van minden náluk készült ételben. Gellért pedig a családi kapcsolódáson túl azt hangsúlyozta leginkább, hogy a barátokkal kiegészülve, az új séffel és a sommelier-vel milyen új távlatok nyílnak meg számukra a gasztronómia világában. Minden területen csak a legjobbat, a prémium minőséget képviselik, sikerük titka, hogy nincs megállás, újabb és újabb dolgokat találnak ki, ráadásul ugyanazt a lendületet és lelkesedést érzik újra magukban, mint hét évvel ezelőtt, a vállalkozásuk indulásánál. Mindez hozzájárul a – nagyrészt visszajáró – vendégeik, az igényes fogyasztók elégedettségéhez, öröméhez. Asztalfoglalás erősen javasolt, és ne felejtsük, hogy a hétfő szünnap.


(fotó: SzebényiÉva – Impressionart)

A mese tanulsága lehetne, hogy a szorgalmas elnyeri méltó jutalmát vagy hogy bátraknak áll a világ, mégis történetünk leginkább a szeretetről szól – a család, a barátok, a munka, a vendégek iránt. Mi pedig köszönjük, hogy elhozták mindezt a Balaton mellé is és további szép sikereket és sok örömöt kívánunk ennek az emberileg és szakmailag is tiszteletre méltó és kiváló társaságnak.

Szó Ami Szó – G&D Kézműves pékség és cukrászda
Balatonkenese, Óvoda u. 2
Nyitva:
Kedd-Vasárnap: 8:00-20:00

Szerző: Tardi Hajnalka

Arácsi Cukrászda, Balatonfüred – Ahol édes a pihenés a cserépkályha melegében
/Balatonfüred/2019.12.11.

Arácsi Cukrászda, Balatonfüred - Ahol „édes a pihenés” a cserépkályha melegében. Ha Füredet említjük, legtöbb embernek a Tagore sétány jut eszébe, és a turisták hömpölygő forgataga, ehhez képest ez a szívvel-lélekkel üzemeltetett kézműves cukrászda a város másik felén, a „falu” részen található, ide azok járnak, akik már tudják, hogy miért érdemes ide feljönni.

Tovább