Gasztro//2019. dec. 18

Péklány Kézműves Péksége, Balatonfüred

Péklány Kézműves Péksége, Balatonfüred

Zeliska Orsolya barátságos pékségének polcain békebeli félbarna, 100% rozs, tökmagos, napraforgómagos, pirított hagymás, diós és másféle kenyerek sorakoznak a különböző kalácsok, kiflik és péksütik mellett,

Péklány Kézműves Péksége, Balatonfüred2025-11-04 21:50:00HelloBalaton

A jó kenyérhez csak kovász, víz, só, liszt és szeretet kell – Péklány Kézműves Péksége, Balatonfüred

A kismillió blogger, vlogger közül csak néhányan képesek arra, hogy kilépve az internet személytelen világából valami kézzel foghatót is alkossanak. Zeliska Orsolya, a „Péklány leszek” blog írója, ennél sokkal messzebbre megy, hiszen pékségében napról-napra kerülnek ki a kezei alól a friss kovászos kenyerek és a nagyiéhoz hasonló péksütemények. Mi több, kis műhelyének üvegfalán keresztül bekukucskálva láthatjuk is, hogy készül a portéka. Barátságos pékségének polcain békebeli félbarna, 100% rozs, tökmagos, napraforgómagos, pirított hagymás, diós és másféle kenyerek sorakoznak a különböző kalácsok, kiflik és péksütik mellett, de persze nem mind egyszerre, mindig más „a nap kenyere” – az adott hét elején megadott menetrend szerint.



Topmenedzser multikatonából kézműves pékség lelke

Nem is olyan hosszú az út, ahogy az ország legismertebb túró rudijának marketingmenedzserből először Péklány, majd pékség tulajdonos lett. Bár hölgyek koráról nem illik beszélni, most mégis fontos, mert olyan sorsszerű, hogy 33. születésnapjára férjétől kapott házi malom változtatta meg életét. Ekkor már otthon sütötte házi kenyérsütőben a kenyerét, azonban ekkortól a malom segítségével a boltit friss őrlésű lisztre tudta cserélni. Első próbálkozásait sikertelenség jellemezte, de férjével olyannyira beleásták magukat a témába, hogy míg Orsi pékiskolába járt és folyamatosan kísérletezett, hogy meddig kell dagasztani és keleszteni a kenyeret, hogy jó legyen, férje házi malmok, később nagyobb, kézműves pékségekben is használatos őrlők webáruházát indította el.

Mindez Leányfaluról budapesti munkahelyekre ingázás mellett, de már a saját pékség gondolatával a fejben. A pár azon kapta magát, hogy balatonfüredi ingatlanok linkjeit küldözgeti egymásnak, a vége pedig az lett, hogy korábbi életüket teljes mértékben felszámolták és 2017 októberében megnyitották kézműves pékségüket Balatonfüred városközpontjában ugyan, de tudatosan nem a turisták által leginkább látogatott helyen. Budapestet továbbra is imádják, nem valami ellen menekülésből, inkább az újért, a másért váltottak.

Bejövős a kisvárosi lét

Marketingszakemberektől kézenfekvő lenne, hogy mielőtt belevágnak egy vállalkozásba igényfelmérést végeznek, döntéseiknél számokra, észérvekre támaszkodnak, történetünk hősei ellenben annyit gondoltak át csupán, hogy a kenyér alapvető élelmiszer, ezen felül azonban mindenben a szívükre hallgattak és aszerint teszik a dolgukat most is. A vásárlóik 80% visszajáró vevő, két év alatt az „itt mindenki ismer mindenkit”-be már ők is beletartoznak, sőt, a város társadalmi életének aktív szereplői. A 2019-es év a jótékony megmozdulásokról is szólt Péklányéknál, együttműködtek a nagycsaládosok helyi szervezetével, vásárlóikat is bevonva csatlakoztak Böjte Csaba által szervezett gyűjtéshez, és a füredi hátrányos helyzetű családoknak szervezett karácsonyi Szív Angyala étel- és ajándékosztásra is sütnek finom kenyereket.

Karácsonyra hangolódva a családdal

Az otthoni kenyérsütés igazán trendi lett, igény van a minőségi alapanyagokból, adalékmentesen készült élelmiszerekre. Péklány küldetésének is érzi, hogy a sütés illata lengje át az otthonokat, az együtt sütés élménye meghatározó legyen a családok életében.
A műhelyben három pár, vagyis három család dolgozik, a barátságos, családias hangulathoz, ez is nagyban hozzájárul. Fontos számukra a hagyományos értékrend és a klasszikus családmodell, ezért az UNICEF kampányához is nagy örömmel csatlakoztak, melynek keretében két nagyon népszerű, csodálatosan puha, vajas, kelt tésztás süteménnyel tisztelegnek a szülők előtt: ÉdesApa sütinek a mogyorókrémes Füredi szellőt, ÉdesAnya sütinek pedig a barackos és epres Fürdei Szellőt választották.

A pékség ünnep előtti kínálatában háromféle beigli szerepel, melyek helyben darált mákból és dióból, valamint 100%-os gesztenyepasztából készülnek a nagymama receptje alapján.

A Három királyok kalácsa Szamos marcipánnal és kandírozott naranccsal készül és adventi csiga is kapható. Ez az időszak a finomságokról és a családról szól, és mindkettő jellemzi ezt a helyet.

Péklány lettem – a könyv

A nyári hajtás mindennapi kemény munkája mellett őszre Péklány történetének kézbe vehető változata is elkészült, ami 4 évszakot ölel át 33 recepttel és 17 fázisvideóval, amelyek QR kód segítségével elérhetőek. Ez nem receptgyűjtemény vagy szakácskönyv, ez „élménykönyv” és „Füred-könyv”, ahogy a szerző fogalmaz. Egyrészt a „Péklány leszek” folyamatának lezárása, megkoronázása ez a könyv, másrészt hiánypótló alkotás is, amiben szakmai fogásokat, trükköket is tanulhatunk.

Ugyan a blogon megjelentek alapján íródott, a teljes történetet azonban spirituális megközelítésben meséli el a könyv. Közel egy éven át készült, de ha annyira konkrét elképzelések vannak egy képhez, hogy Aszófőn egyszerre nyíljon a pipacs és érjen a búza, mert így álmodták meg egy helyszínt az alkotók, a megvalósításához bizony időre van szükség. Szabó Miklós fotóssal történt együttműködés során 2200 kép készült, ebből a legjobb 200 került a könyvbe, már csak ezekért is öröm lapozgatni a művet.

A visszajelzések meglepően jók, minden negyedik olvasó üzenetet, levelet ír Péklánynak, sok érzelmet vált ki a könyv és ez el is jut szerzőhöz. Nem is csoda, hogy napi 10-15 kérdést, üzenetet kap, hiszen az ő történetét megismerve olyan érzésünk van, hogy ő a lány a szomszédból, akivel bármikor szóba elegyedhetünk, tanácsot kérhetünk tőle. Többek szerint mindez akár velük is megtörténhetett volna, és miért is ne, a legfőbb üzenet tehát, hogy hallgassunk a szívünkre, a belső hangra, abból születik az igazi siker.

Egyre kisebb ökológiai lábnyom

A vevők nagy része már most péklányos lenvászon táskával érkezik kenyeréért, a helyben fogyasztott ételek lebomló tányérra kerülnek és szívószálat ne is kérjünk a szörpünkhöz itt, mégis a jövőre vonatkozó tervekben elsősorban a hulladék mennyiségének további csökkentése a cél, amelyekről már konkrét elképzelések, tervek ugyan vannak, de egyelőre titkosak.

Nagyon előremutató, trendteremtő és üdvözlendő Péklány törekvése minden területen, ahol belefog bármilyen tevékenységbe. Kívánjuk, hogy ez a lendület, a szívből jövő segítségnyújtás és az elvégzett munka öröme sokáig kitartson és sokunkat magával ragadjon, ha elég nyitottak vagyunk erre. Addig is, ha Balatonfüreden járunk, térjünk be Péklány kedves kis kézműves pékségébe, és miközben valamelyik sós vagy édes csodát majszoljuk, mosolyogjunk vele össze műhelye üvegfalán keresztül, jelezve neki, hogy ismerjük ám az ő történetét, elismerjük sikereit.

Péklány Kézműves Pékség
Balatonfüred, Szent István tér 5-7.

Szerző: Tardi Hajnalka
Fotók: Szebényi Éva (ImpressionART)

Az ország tortái, az igazi francia vajas croissant és a kovászos kenyerek otthona
/Balatonkenese/2019.12.05.

A családi vállalkozás Salgótarjánból indult. A Szó fivérek, akiknek keresztnevét rejti a két kezdőbetű, bejárták egész Európát hogy a legjobb mesterektől tanulják meg a süteménykészítés titkait. A kenyér- és a sütemény-csodák a fiatalemberek salgótarjáni üzemeiből mindennap frissen érkeznek, a távolság ellenére is időnként még melegen, hogy aztán a - nyári hónapokban az akár 10 méteres sort is türelmesen kiálló - vásárlók asztalára kerüljenek.

Tovább