Arácsi Cukrászda, Balatonfüred – Ahol „édes a pihenés” a cserépkályha melegében
Ha Füredet említjük, legtöbb embernek a Tagore sétány jut eszébe, és a turisták hömpölygő forgataga a Balaton partján, ehhez képest ez a szívvel-lélekkel üzemeltetett kézműves cukrászda a város másik felén, a „falu” részen található, ide a helyiek és azok járnak, akik már tudják, hogy miért érdemes ide feljönni. A tulajdonos részéről a helyszín tudatos választás volt, bízott benne, hogy az egyedi hangulat és a finomságok idevonzzák a hely ismerőit, akikből idővel rajongók váltak.

Vincellérházból álom-cukrászda
A történet legeleje a tulajdonos, Kara Zsuzsanna gyerekkoráig nyúlik vissza, aki már kislányként arról álmodozott, hogy egyszer cukrászdát nyit. Az álma beteljesedésére hosszú éveket kellett várnia, hiszen előbb mérnöknek tanult, családot alapított, aztán 2011-ben mégis beteljesítette álmát. Balatonfüred a családi nyaralásaik helyszíne volt, tehát ismerős volt erre, aztán az Arácsi úton megláttak egy eladó vincellérházat, amelyet családias, kézműves cukrászdává alakítottak.

A hangulatos cserépkályha és annak melege tökéletesen illik a cukrászda kínálatához. Sós és édes teasütemények, Moscauer, dominó süti és mignonok is szerepelnek a kínálatban, ami manapság már nem sok helyen kapható. A ház különleges krémese és a környék egyik sajtműhelyéből érkező túróból készült Rákóczi túrós sütemény szintén a vendégek kedvencei. Az ishlereken a cirádás sorszámok a cukrászda életének nyolcadik évében elérték a 8000-et, azaz ennyi fogyott belőlük az évek folyamán.

Családias hangulat
Zsuzsának konkrét elképzelései – és most már tapasztalatai is – vannak arra vonatkozóan, hogy mitől tud jól működni egy ilyen vállalkozás. Az alapanyagokat alapos keresgélés után csakis megbízható helyről szerzi be, az adalékanyagokat kerüli, mely elmondása szerint nem is olyan nehéz számára, mivel nem a hagyományos képzésben szerezte meg szaktudását, ahol ezeknek a használata alap. Hat fős csapatával jó hangulatban együtt dolgozva működtetik a helyet, a megbízható munkatársakat megbecsülik itt.

Többen furcsállották már, hogy csak 10 órakor nyitnak, de a cukrászok így is 6 órakor kezdik a munkát, hogy friss áruval teli pult fogadhassa a vendégeket. Igen, a hétfő és a kedd szünnap, a dübörgő nyári szezon kellős közepén is, hiszen a dolgozóknak ugyanúgy jár a két pihenőnap egy héten. Mindez a gondoskodás viszont visszaköszön a házias jellegű süteményekben és a foszlós pogácsákban, amihez tízszer is hozzá kell nyúlni, míg elkészül és hogy ilyen különlegesen finom legyen.

Ünnepvárás
Az amúgy is családias hangulatú berendezés, Zsuzsa édesapjának képével és a még gyerekkorában vásárolt sütőformákkal a falon, a karácsonyra hangolódás jegyében diszkrét dekorációval egészül ki. A kínálat is igazodik az ünnepváráshoz, diós, mákos, szilvás-mandulás és gesztenyés beigli, áfonyás gyümölcskenyér, flódni, zserbó és kuglóf is készül ilyenkor, amelyekre rendelést még az ünnep előtt felvesznek.


Ha tehetjük, térjünk be egy finom kávé-sütire barátokkal, vagy csomagoltassunk az egész családnak süteményt elvitelre, akár ez egész karácsonyi sütést megúszva rendeljük itt meg az ünnepi süteményeket, Zsuzsa nagymamájának receptjei alapján készült ínyencségek asztalunkra varázsolják az ünnep meghitt hangulatát.
Arácsi Cukrászda
Balatonfüred, Arácsi út 132.
Szerző: Tardi Hajnalka
Fotók: Szebényi Éva (ImpressionART)




