Az ország tortái, az igazi francia vajas croissant és a kovászos kenyerek otthona – G&D Kézműves Cukrászda és Pékség Balatonkenese
A nevében a Szó-fivérek, a cukrász Gellért és a pék Dániel keresztnevének kezdőbetűit találjuk, de a Balaton parti, télen is nyitva tartó üzletet édesanyjuk, Szó Katalin vezeti. A kenyér- és a sütemény-csodák a fiatalemberek salgótarjáni üzemeiből mindennap frissen érkeznek, a távolság ellenére is időnként még melegen, hogy aztán a – nyári hónapokban az akár 10 méteres sort is türelmesen kiálló – vásárlók asztalára kerüljenek.

Miért éppen Kenese?
A család itt töltötte a nyarakat, majd egy megüresedett üzlethelyiség láttán támadt az ötlet, hogy cukrászdát nyissanak itt, pont egy évek óta működő, hagyományos pékség szomszédságában. Akkoriban hozták maguknak otthonról a kenyeret, majd mivel a helyi barátok is rendre igényelték az adalékmentes pékárut, látták, hogy igény van a kovásszal, sok törődéssel és hosszú napokon át készülő kézműves kenyerekre is. Így aztán igény szerint bővült cukrászda pékséggé, színesedett a kínálat.
Ma már jól látható, hogy a délelőtti órák főleg a kenyerekről szólnak. Különlegességük miatt nem egyszerű választani, viszont a pultban dolgozóktól pontos útmutatást kapunk az összetétellel, az ízekkel kapcsolatban, attól függően ajánlanak pékárut, hogy mihez szeretnénk azt fogyasztani. A délután inkább a cukrászsütemények, a bonbonok és nyáron a fagylaltozás időszaka, ha egy itt kapható omlós kakaós csigát elmajszolunk egy finom kávé mellé a teraszon, nem is nagyon kell több a boldogsághoz.

A sikertörténet dióhéjban
A ma jól működő rendszer mintegy 10 éves folyamat eredménye. A történet kezdetén az akkor még főiskolás fiúk édesanyja egy ipari pékség üzemeltetésébe vágott bele, aminek működésébe a fiúk is beleláttak, de érezték, hogy nem ez a jó irány. Mivel a legjobbaktól szerettek volna tanulni, felkerekedtek hát, mint a mesékben, és bejárták Európát. Olaszország, Franciaország, Norvégia, Ausztria után hazatértek és felkavarták a kenyér- és süteménykészítés itthoni világát. A megszerzett tudással a kötényzsebben, kreativitásukkal és a kiváló minőségű alapanyagok kompromisszumok nélküli megválasztásával párosítva elég hamar és nagyon komoly sikereket értek el.

Gellért élete első tortáját az Magyarország Tortája versenyre való nevezés előtt pár nappal sütötte, méricskélt, számolgatott, így alkotta meg a 2015-ös első helyezett, majd 2016-ban az első két helyezést elhozó tortákat. A Franciaországból beszerzett 84%-os vajból készült croissant is nyert már díjat a Kenyérlelke fesztiválon. A szakma elismerése a díjak mellett a gasztroesemények zsűrizésére való felkérésekben is látszik. Önkormányzatoktól érkeznek megkeresések üzlet üzemeltetésére kedvező feltételekkel Budapesten, de tudatosan ragaszkodnak a vidékhez. Szerintük vidékről többet kell bizonyítani, de ez a közegük, ráadásul ha nem tudnak ott lenni személyesen a vállalkozásban, az a minőség rovására megy, amiből pedig semmiesetre sem engednek.

A tudatos vásárló
Aki a kiváló minőséget keresi, itt megtalálja. Győrből eljönnek, az autópályáról erre kanyarodnak, a környező városokból ide járnak a vásárlók, hiszen itt a termékekhez adalékanyagokat, térfogatnövelőt, élesztőt, margarint egyáltalán nem használnak. A nyár végével a helyiek is egyre inkább bejárnak az üzletbe, értékelik a családias hangulatot. Egyre inkább kialakul az emberek igénye a minőségre, folyamatosan bővül a fizetőképes kereslet is, így lehet tartani az értékorientált kínálatot.

Családban az erő
Ez az üzleti sikertörténet nagyban a család összetartó erejében rejlik. A fiatalok szerint a kenyérsütés és a süteménykészítés művészet, kreativitásuk határtalan. A mai napig praktizáló pszichológus anyuka pedig a racionalitást hozza a vállalkozásba, a balatoni üzletben mindenhol jelen van, süt, kiszolgál, árut rendel. Az arany középutat igyekszik a család megtalálni az kínálatban, ahol a legjobb alapanyagokból készült árut még megfizethető áron kínálják, illetve a magánéletben is, ahol a napi rengeteg teendő mellett a családi életre is jut idő és figyelem.

Az állandó kínálatban szerepelnek az eredeti receptúrával és az abban kigondolt eredeti alapanyagokkal készült díjnyertes torták, a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta és a tökmagolajjal, mandulaliszttel, málnazselével és fehércsokival készült Őrség Zöld Aranya. Karácsony ünnepéhez közeledve a kínálatban megjelennek bonbonok, a Panettone és természetesen a beigli is, sok családban kerül majd belőlük az ünnepi asztalra. Ha betérünk a kézműves portékák ezen helyre, úgy készítsük kenyeres zsákunkat, hogy nagy valószínűséggel többféle kenyérrel (kérhetünk akár negyed kilóval is egy fajtából), tejes kiflivel, pogácsákkal fogunk hazatérni. A kínálat változó, a magas minőség viszont állandó.
G&D Kézműves Cukrászda és Pékség
8174 Balatonkenese, Fő utca 25.
Szerző: Tardi Hajnalka
Fotók: Szebényi Éva (ImpressionART)




