Kihirdették a 2022-es Év Strandétele verseny győzteseit
A Balatoni Kör által megrendezett 2022-es Év Strandétele versenyre 24 vendéglátó pályázott, amiből szakmai zsűri választotta ki először a 10 döntőst, majd hosszas tanakodás után a nyerteseket. Az idei verseny fő újdonsága volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját, de megválasztották az Év Felfedezettjét, az Év vegán strandételét és egy szakmai különdíjat is átadtak a fenntarthatóság jegyében.

Fotó: Heim Alexandra (Heima)
Az Év Strandétele verseny győztese, a Büfé kategória nyertese, és egyben az Év felfedezettje a balatonboglári Bundi Bijo strandbüféBundi Nagyon Magyaros Kürtőskalácsa lett (nyitóképünkön).
Alapja egy nekik készített kézműves sós kürtőskalács, amibe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül. Sós kürtőseik elérhetőek még füstölt kacsamellfilével, szarvassonkával, grillezett csirkemellkockával, füstölt lazaccal illetve a vegetáriánusok kedvéért feta sajttal is.
Bisztró kategóriában idén a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája vitte el a pálmát. Tormás almapüré ágyra fektetik a vékony csíkokra szeletelt salátát, ennek tetejére halmozzák a zöldfűszerekkel és virággal díszített malacfület, melyet az abálás után vékony csíkokra vágva szójával pirítanak le, miközben gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik. A salátaágy: kínai kel, sárgarépa, kalifornia paprika és póré hagyma vékonyra vágva, tökmagolajjal.

Fotó: Tikki Beach facebook oldala
A Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági különdíját szintén a Tikki Beach kapta, vegán túrógombócukért. Köles alapú gombócukat pisztácia morzsába forgatják és fügedzsemmel kínálják.
Ez az utóbbi évek minden bizonnyal legizgalmasabb újítása a túrógombóc műfajában.

Fotó: Heim Alexandra (Heima)
Az Év vegán strandétele díját pedig az aligai Tarow bisztró „Borsófőzi” Dim Sum vegán étele kapta. Ez egy kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal. Feltétnek egy fúziós ázsiai fűszerezésű sült gomba-kápia paprikatatárt töltenek wonton tésztába és olajban sütik ropogósra ékesen bizonyítva, hogy ízekben és textúrákban mennyire gazdag tud lenni egy vegán étel.

Fotó: Heim Alexandra (Heima)
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy „a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabbnak tekinthető. A büfék mellett egyre több strandbisztró nyílik a Balatonnál és évről évre magasabbra teszik a lécet, és a vegán trend is erősödött.”


