Portré//2020. júl. 12

Egy álomból valósítottuk meg a saját pezsgőinket – Interjú Laposa Zsófival

Egy álomból valósítottuk meg a saját pezsgőinket – Interjú Laposa Zsófival

A Hello Balaton új rovatot indít, ahol a Balatonhoz kötődő, inspiráló emberekkel készítünk személyesebb hangvételű interjút. Első alkalommal a Laposa Birtok borászával, marketing vezetőjével, Laposa Zsófival beszélgettünk.

Egy álomból valósítottuk meg a saját pezsgőinket – Interjú Laposa Zsófival2025-10-03 18:26:00HelloBalaton

A Hello Balaton új rovatot indít, ahol a Balatonhoz kötődő, inspiráló emberekkel készítünk személyesebb hangvételű interjút. Első alkalommal a Laposa Birtok borászával, marketing vezetőjével, Laposa Zsófival beszélgettünk. Pauer Krisztina interjúja.

(Fotó: Laposa facebook oldal)

Amikor kimondjuk, hogy nyár, akkor majdnem minden második embernek a Balaton és a hozzátartozó életérzés önti el a gondolatait.
Már-már szentimentális erővel hat ránk az Északi-part lebilincselő energiája és egy kellemes bor, vagy egy jéghideg pezsgő elkortyolgatása mellett tudunk egy picit a családra, vagy a barátainkra koncentrálni. Zsófi, mesélj nekem egy picit, milyen „Laposa-lánynak” lenni?

Nagyon jó a kérdés. Azt gondolom, hogy igazán összetartó a családunk és mérhetetlen büszkék vagyunk a szüleinkre. Annak ellenére, hogy igazi olaszvirtusú família vagyunk és vannak néha összezörrenések, mégis támogatjuk és segítjük egymást mindenben.



Gyerekkorod óta bele látsz a testvéreiddel a borászat rejtelmeibe, de nem a régióban éltetek. Hogy jött a Balatoni lét?

Kétlaki életet éltünk, Budapest és a Balaton között ingáztunk. Mi hárman gyerekek Budapesten nőtünk fel, de minden nyarat és hétvégét Badacsonyban, anyukám szülői birtokán töltöttünk. Mind a két helyszínen nagyon sokat voltunk, de 90-es években kezdtek el a borászat iránt érdeklődni a szüleim és édesapám szakíróként tevékenykedett elég sokáig, ez azt jelentette, hogy rengeteg könyvet publikált a borászat rejtelméről. Mi gyerekként számtalan helyen jártunk, ami borvidék, talán ez volt az a pozitív löket, amivel elköteleződöttünk a szakma iránt. Kislányként is nagyon élveztem, hogy pincészetekben kirándulunk.

Most is kétlaki életet élsz?

Nem. 15 évvel ezelőtt Bence, a testvérem Keszthelyre ment egyetemre, és ő volt az első, aki leköltözött. Én pedig 2013-ban költöztem le a Balatonhoz.

Melyik ponton kúszott be a történetbe a borászat? Mi volt az a pont, amikor tudtad és érezted, hogy te ezzel szeretnél foglalkozni?

Tiniként hivatásról beszélni nagyon nehéz. Ez egy hosszú út, ami szépen lassan alakul ki az emberben. Tudtam, hogy nem akarok ügyvéd lenni, sem közgazdász. Gyerekként is érdekelt a természet világa és így biológia tagozata mentem. Két dolog keringett a fejemben, vagy állatorvos leszek, vagy borász. Aztán szépen lassan, a szüleim mellett kialakult a kötődésem a borok iránt. Nem volt bennem utána már kérdés. Kitanultam a szakmát, két borász diplomát szereztem és azóta is az életemmé vált a hivatásom.

Zsófi, hogy áll fel a Laposa csapat? Mi a fő feladatod?

Bence felel a pénzügyekért, cégvezetésért, kereskedelemért és vendéglátásért (a badacsonyi Hableány, FrissTerasz, Szőlőhegy Bisztró és a Laposa Birtok kóstoló terasza) és az én területem a szőlészet, a borászat és a marketing. Sokan azt gondolják, hogy ez egy „művész-szakma”, de azért ebben egy nagyon erős mérnöki tevékenység is hozzájárul. A nővéremé pedig a gasztro kereskedelem és az export-import része.

Több, mint 35 ezer ember követ a közösségi felületeken. Országunkban lassan nem kell senkinek sem bemutatni a Laposa borait. Milyen érzés, népszerű borásznak, illetve egy ilyen csoda márkának, bor brandnek dolgozni?

Nekem ez nem annyira furcsa. Ez egy szépen, organikusan alakult ki. Az elején senki sem ismerte a nevünket, de szépen lassan felfutott. Semmilyen szinten nem tekintem magamat ismertnek, de mérhetetlenül boldoggá tesz, hogy ilyen sokan követnek és szeretik a munkánk szó szerinti gyümölcsét.

Ha már a gyümölcsök, ha jól tudom, 2020 június 20-án országszerte először pukkannak a Laposa Pezsgők a Laposa Birtokon, és a kiemelt éttermekben, borbárokban. Mesélnél nekem, ennek a történetről?


(Fotó:  Konyha-kert Bisztró és Bár)

Nemrég épült az új borászati üzemünk és én mindig is nagyon nagy pezsgő rajongó voltam. 6 éve benne vagyunk ebben a projektben és akkor eldöntöttük, hogy mindenképpen szeretnénk pezsgőt készíteni. Több csillagzatnak köszönhetően sikerült megalkotnunk, de nagyon nehéz volt az út. Úgy gondolom, hogy a borkészítés egyik legnagyobb koronája a pezsgő. Hozzáértés, odafigyelés. Engem mindig is nagyon motivált az új készítése, és hatalmas lendülettel nekiálltam a munkának. Tudtuk, hogy csak egy lehetőségünk van. Ennek a terméknek elsőnek kell jónak lennie. Először fogalmunk sem volt arról, hogy milyen pezsgőnk legyen, pár paraméter lebegett a szemünk előtt: könnyedség, üdeség, finomság. Több éven keresztül Olaszországban tanultam el a pezsgő készítés fortélyait és így a Laposa pezsgők a Prosecco borvidéken használt Metodo Martinotti technológiával készültek nyomásálló tartályban. Készítésüket szakértőként végigkísérte Luca Antiga tanácsadónk, aki több híres olasz prosecco pincészettel is együtt dolgozik. Ez mérhetetlen megtisztelő volt a számunkra.

Milyen visszajelzéseket kaptok?

Hatalmas örömünkre nagyon sok a pozitív visszacsatolás. Itt mi nem a technológiát népszerűsítjük, hanem az életérzést. Frissítőbb hangulat, üde mindennapok és ezt a fogyasztók imádják. Szerettem volna valóban elmélyülni a technológiába és az elmúlt két évben csak erre koncentráltam, így 2019-es évjáratban a szürkebarát és a furmint fajtát találtuk a testvéreimmel a legalkalmasabbnak a pezsgőkészítésre. Mindkettő külön egyéniség, mindkettő nagyon friss, izgalmas, és nagyon badacsonyi.

Mi a jövő?

Mindig pörgők, megyek, rohanok, szervezkedek. Egy álomból valósítottuk meg a saját pezsgőnket és ez álom most megvalósult. A technológia szépségeibe nagyon belemerültem, de éreztem most meg kell tudnom egy picit állni és élvezni az alkotásunk ízét. Sosem lesz olyan, hogy STOP, viszont a szakmám iránti elhivatottság visz előre és érzem nagyon sok újítással és meglepetéssel fogunk még előállni a közeljövőben…

Készítette: Pauer Krisztina
Badacsony, 2020. július

 

 

 

Március 28-án indul a 2025-ös hajózási szezon a Balatonon
/Badacsony/2025.03.27.

2025 március 28-án a BAHART hivatalosan is megnyitja a 179. személyhajózási szezont! Az első hajó Fonyódról indul Badacsonyba, ahol köszöntő műsorral fogadják az első hajó érkezését.

Tovább