Portré//2023. jún. 25

„Ha Magyarországon is kellene választani egy otthont, akkor az a Balatonnál lenne.” – A Bagossy Brothers Company-val beszélgettünk

„Ha Magyarországon is kellene választani egy otthont, akkor az a Balatonnál lenne.” – A Bagossy Brothers Company-val beszélgettünk

A Bagossy Brothers Company 10 éves fennállását ünnepli, melynek során kiemelt fontosságú helyszínné vált számukra a Balaton és környéke. A kerek évforduló kapcsán természetesen a Balatonnál találkoztunk a csapat két tagjával, az énekes-gitáros-dalszerző frontemberrel, Bagossy Norberttel és a gitáros-vokálos Tatár Attilával.

„Ha Magyarországon is kellene választani egy otthont, akkor az a Balatonnál lenne.” – A Bagossy Brothers Company-val beszélgettünk2024-05-14 13:02:00HelloBalaton

A Bagossy Brothers Company 10 éves fennállása során kiemelt fontosságú helyszínné vált a Balaton és környéke. A kerek évforduló kapcsán természetesen a Balatonparton találkoztunk a csapat két tagjával, az énekes-gitáros-dalszerző frontemberrel, Bagossy Norberttel és a gitáros-vokálos Tatár Attilával.

Fotó: Halmy Fanni – Hello Balaton

Tíz éves fennállásotokhoz szívből gratulálunk! Milyen terveitek vannak a jubileumi évre?

Ata: Van néhány olyan dolog, ahol ez a 10 év meg fog jelenni, vagy már megjelent. A márciusi MVM Dome-os nagykoncertünkre például egyedi pólóval készültünk, csak ott volt kapható, a szlogenje pedig „10 éve úton”. Őszre is tervezünk dolgokat, de ezekről csak később beszélünk majd.
Norbi: A kerek évfordulótól függetlenül mindig tervezünk előre egészen addig, ameddig ötleteink és álmaink vannak, amiket meg szeretnénk valósítani. Most még van a következő pár évre és bízunk benne, hogy majd ezalatt az idő alatt is úgy alakulnak a dolgok, hogy lesznek tervek az azt követő három évre is.



Nemrégiben készült el Veszprém dala a Random Trip formációval és több zenésszel együttműködésben, ahova Norbi is meghívást kapott, részt vett a munkában a régióhoz való kötődésetek kapcsán. Hogy alakult ki ez a Balatonhoz való kötődés?

Norbi: Hogyha Magyarországon is kellene választania a zenekarnak egy otthont, akkor az a Balaton környéke lenne és mi azon belül is az északi partot szerettük meg. Ide jöttünk legelőször, nagyon kedves barátainknál szálltunk meg, aztán megismertük a környéket. Itt van meg az az érzés, hogy egy-egy baráthoz át tudunk papucsban sétálni, ismerjük a helyi büfést, és szeretjük, hogy találkozunk az úton ismerősökkel, hogyha csak járunk a környéken. Nyaranta, fesztiválszezonban, 3 vagy 4 éven keresztül kivettünk itt egy nagy házat, ahol az egész zenekar májustól szeptemberig ott tudott lenni. Párokat, családot, mindenkit hoztunk oda, egyfajta kommunális élet volt. Azóta is óriási nagy szeretettel járunk ide, úgyhogy, ha Magyarországon belül valamire gondolni kell, ami nekünk otthonos érzést ad, akkor az a Balaton. Gondolom ennek kapcsán jött a felkérés is részemre, hogy Veszprémnek csináljunk egy vagány nótát. Szerintem jól sikerült, nemrég jelent meg.

Ata: Van a Balatonról szóló nótánk is, ami egy életérzést fogalmaz meg. Annak ellenére, hogy egyes szám első személyben szól a szöveg, például „Atlétában pózolok”, mégis inkább egy életérzést közvetít. Nem is feltétlenül a mi világunk ez, inkább a Balaton világához hozzátartozó dolgok, amit az emberek egy része szeret.

Fotó: Halmy Fanni – Hello Balaton

A közösségi felületeteken megosztottátok a Fújj meg szél című dalotok születésének első pillanatait, nagyon ritka és különleges, hogy bepillantást nyerhetünk az alkotómunkába. Általában hogy születnek a dalaitok?

Norbi: Szeretjük a dalok nyersességét is, ahogy megszólal az egy gitárral eljátszott változat, a csapat is azt szereti meg, az adja az érzéseket bennünk és onnantól kezdjük felöltöztetni a hangszereléssel és tovább alakítani, formálni. Tehát teljes szívvel megosztjuk a hallgatókkal, bár valóban nem volt példa rá korábban, talán azért is, mert nem mindig készül erről videó. Általánosságban van egy-két nap egy hónapban, amikor úgy veszem kezembe a hangszert, hogy abból kijön valami dal. Valószínűleg az addig felgyülemlett, feldolgozásra váró érzelmek, megfigyelések, képi világ, ami megszületett a fejemben – ennek az összeszedése igazából egy-egy dal.

Fotó: Halmy Fanni – HelloBalaton

Ata: A Fúj meg széllel kapcsolatban, úgy emlékszem, hogy pont itt készült a Balatonnál. Akkor mutatta meg Norbi másodszor a dalt, még nem hallotta mindenki, így újra eljátszotta. Pont azért vettük fel, mert annyira tetszett mindenkinek, hogy így akartuk hallgatni. A felvétel jóval a megjelenés előtt készült, úgy másfél éve. Igazából idő kell a daloknak. A nagykoncert után jött ki egy új felvétel, és van még 5-6, ami megjelenésre vár. Igazából kész a lemezborító is, csak le kell forgatni még a videoklipeket és megvan minden.

Fotó: Halmy Fanni – HelloBalaton

Milyen izgalmas dolgok várnak Rátok még a nyáron?

Ata: Jövünk a Balaton környékére, a KeszthelyFestre, a Művészetek Völgyébe, ezeken kívül két fontosabb helyszín van nyáron, a július 22-i Budapest Parkos koncertünk és az Egyfeszt. Visszatérve még a 10 éves évfordulóra, szeretnénk az otthoni környezetben is megünnepelni, az Egyfeszt fesztiválon, ami Gyergyószentmiklóson van, a mi városunkban. Megpróbálunk itt is a nagykoncerthez hasonló műsort adni, de azért lesz ez különleges számunkra, mert a Művészetek Völgyének mintájára udvarok vannak és lesz egy udvar Hegyilevegő néven, aminek mi leszünk a házigazdái. Hozzánk kapcsolódó programok lesznek, azt szeretnénk, ha ez egy családias dolog lenne.

Köszönjük a beszélgetést, és sok sikert kívánunk a nyári koncertekhez!

Bagossy Brothers Company koncertek a Balatonnál

2023 július 8. – KeszthelyFest, Vivera Beach
2023 július 29. – Művészetek Völgye, Kapolcs
2023 augusztus 26. – StrandFesztivál, Zamárdi

Szerző: Tardi Hajnalka

Nyári Károly és a Budapest Jazz Orchestra koncertje, vendég Szulák Andrea | Keszthely | 2024 június 20.
/Keszthely/koncert

Nyári Károly Lyra-díjas  jazz-zongorista, énekes, dalszerző, előadóművész ad koncertet Keszthelyen 2024 június 20-án. Közreműködik a Budapest Jazz Orchestra. Az est sztárvendége Szulák Andrea.

Tovább